Den svenske sosialdemokraten Daniel Suhonen skriver i en leder i avisen Östran om «Påregleringens kraft«. Dette dreier seg om Arbeiderpartiets landsmøtes vedtak om å si nei til EU sitt postdirektiv, etter en massiv kampanje fra AUF og deler av LO. Suhonen taler om å «våga säga nej».

Han skriver blandt annet: «Dramatiken på norska socialdemokraternas – Arbeiderpartiets kongress i april i år – handlade om postens framtid. I Sverige har «EU:s tredje postdirektiv» antagits med hull och hår och utan politisk debatt. Men norska postfacket Postkom, tillsammans med S-ungdomsförbundet AUF och delar av LO i Norge, drev på för att få ett Ap-nej».

Et nei ble det også. Regjeringen Stoltenberg har sagt at de skal respektere beslutningen på landsmøtet. Jens Stoltenberg sa direkte etter beslutningen, «Da får vi begynne å bruke reservasjonsretten». Det er jo faktisk slik at Norge gjennom EØS-avtalen har en reservasjonsrett mot EU-direktiv. Den må jo per definisjon være mer enn bare teoretisk.

Jeg deltok i Postkoms kampanje på nett. I forbindelse med landsmøtet publiserte Postkom helsidesannonser i norske aviser, blandt annet Dagsavisen, med navnen på alle som signert mot EUs postdirektiv. Det ble ganske mange navn.

Suhonen skriver også: «Kritikerna menade […] argument som bet i både LO och Arbeiderpartiet, att denna avreglering kommer att leda till både sämre service och dyrare porto. Postkom pekade bland annat på den misslyckade svenska järnvägs- och elavregleringens paradox: sämre service och dyrare priser.

I Norge har sedan länge det välfungerande postväsendet med sexdagars utdelning i hela landet setts som en kronjuvel i en landsbygdspolitik för välfärd i hela landet. Om posthanteringen avregleras i linje med tredje steget kan privata bolag plocka åt sig lönsamma distrikt i storstäderna och låta statliga postverket ta ansvaret för de olönsamma delarna av det avlånga landet.

Man kan anta att affärsplanerna ser ungefär likadana ut i norrmännens östra grannland.

På Arbeiderpartiets kongress drev Stoltenbergs partiledning hårt linjen om att acceptera avregleringen. Men trots miljardlöften om bland annat sjukhusutbyggnad till ombuden från landets glesbefolkade delar lyckades Postkom och AUF driva nejet till seger.

Ett nej som sved hos partiledningen men som den norska rödgröna regeringen direkt lovade skulle respekteras.»

Dette er stort. Det kan man blandt annet se på kommentarerna fra høyresiden. Her i Norge har høyreavisene ropt om at Norges innflytelse i EU kommer å minke. Jeg synes at det er et litt merkelig resonnement. Når Norge for en gangs skyld bruker sin selvråderett, da er det dårlig? Nei, den kjøper jeg ikke.

Svenska dagbladet, en svensk høyreavis (for øvrig eid av Schibsted), kaller dette for en dårlig norskevits. Jeg vil heller kalle den svenske mangelen på diskusjon rundt postdirektivet for en dårlig svenskevits.

Det er ting som dette som gjør meg stolt av å være medlem i Arbeiderpartiet.