I to uker har nå fredelige demonstranter prøvd å okkupere Wall Street, i en protest imot hvordan de økonomiske elitene tjener seg rike samtidig som mannen og kvinnen i gata må ta regningen. Helsingborgs Dagblad skriver i en artikkel publisert i natt: «Tahrir-andan har nått USA. I två veckor har hundratals, ibland tusentals, unga demonstranter med fredliga medel försökt ockupera Wall Street i New York i protest mot hur staten skyfflar över kostnaderna för finanskrisen på folket, mot ojämlikheten och mot hur storföretagen kontrollerar politiken.» Demonstrantene sier at de er inspirert av protestene i arabverden og Sør-Europa. Akkurat som i arabverden og Sør-Europa så dreier det seg om en ungdomsgenerasjon som i høy grad er arbeidsledig (ifølge Helsingborgs Dagblad er 18% av ungdommene i alderen 16-24 år arbeidsledige i USA) eller må jobbe under sin utdanningsnivå. Helsingborgs Dagblad skriver også, om USA: «Men medan upprorsmakarna i Egypten och demonstranterna i Spanien ockuperade torgen, med alla de associationer det väcker till demokrati och politik, försöker man i New York ockupera börsgatan. Man vänder sig alltså direkt mot den ekonomiska makten. I ett land som USA är det inte så dumt tänkt, eftersom politiken här mer än i många andra länder är sammangift med den ekonomiska makten.» Også NRK, Gateavisa og E24 har skrevet noe om dette. Gjennom finlandssvenske Hufvudstadsbladet fant jeg denne video:

Jeg synes at det er merkelig at det er så stille om dette i mediene. Det har blitt nevnt, men det er ikke førstesidenyheter, til forskjell fra den arabiske våren, som blir nevnt i alle nyhetssendinger og på synlig plass i avisene. Kan det være så at våre medier heller rapporterer om opprør imot arabiske ledere, siden de per definisjon er skurker (sett fra et vestlig ståsted), men helst ikke snakker om opprør imot vestens finansielle system, som også vi her i Skandinavia og Norge er en del av?

Imidlertid leser jeg at fagforeninger i USA støtter okkupasjonen av Wall Street. Det er meget bra. Som det står på et skilt i artikkelen: «We are not leaving. Not while the richest 1% own 75% of USA’s wealth. Tax the wealthy!» Så enkelt kan det faktisk sies. Så enkelt og så vanskelig.

Oppdatering: Al Jazeera rapporterer at protestene på Wall Street sprer seg til andre byer.