Mimir Kristjánsson skrev i gårsdagens Klassekampen om hvordan forskjellerne øker i Norge, og lurte på hvorfor de rødgrønne ikke sier noe, og ikke gjør noe? Noen sitater fra artikkelen: » De siste tjue årene har vi hatt en forskjellseksplosjon i Norge. En liten gruppe superrike er i ferd med å stikke fra resten på toppen av inntektsstatistikken. Bare siden 2001 har antall milliardærer blitt firedoblet. Det skjer til tross for at et stort flertall av befolkningen ønsker mindre forskjeller. 72 prosent mener det bør være en hovedoppgave for myndighetene å redusere de økonomiske forskjellene. Likevel fortsetter de å øke, nærmest uansett hvem som sitter i regjering. De negative konsekvensene ved økte forskjeller er godt dokumentert, blant annet i boka «The Spirit Level».»

Som Kristjánsson sier, så er kamp mot økte forskjeller en vinnersak for venstresiden. Men venstresiden skal ikke bare bekjempe ulikhet fordi at det kan gi stemmer – de skal gjøre det, fordi det er det rette å gjøre. Som en bekjent av meg en gang sa til meg: «Et lakkmustest på et samfunn er hvordan det er for de som har det dårligst». Det burde de rødgrønne og regjeringen tenke nøye over – og så bør de handle. Nå. Det finnes ingen tid å tape. Jeg vil ha reformer og handling for mer likhet nå. Ikke om noen år, ikke etter valget 2013 – uten nå. Skjønner du, Jens Stoltenberg?

For øvrig anbefaler jeg også boka «The Spirit Level». I tilegg kan man lese «Ill Fares the Land» av Tony Judt, en skuffet venstresosialdemokrat fra Storbritannia som var professor i New York. Også bør man organisere seg i fagforbund, og støtte Manifest Analyse. Ja, det er mye vi bør gjøre, individuellt og kollektivt. Og regjeringen bør umiddelbart ta styringen. Det er høy tid at politikken overtar styringen fra markedet.